Скритите цели на фирменото коледно парти

Дойде ли месец декември все повече хора започват да шушукат за предстоящите коледни празници. И не само кой къде ще ходи на почивка, а и къде и кога ще се проведе офисното коледно парти. Настроенията са най-различни. От нетърпение, модни консултации и трескаво пазаруване на последен модел облекло и аксесоари до безразличие към поредното фирмено събитие, на което шефовете ще подчертаят за пореден път колко успешна е била годината. За някои коледното парти е удобен момент да прекарат една-две весели вечери с онези колеги, които, макар и да наричат близки, рядко виждат в извънработно време.

За други партито не е нищо повече от една обилна вечеря, на която мисия невъзможна се оказва да запазиш благоприличие и да не се изложиш много пред колегите и шефовете. Всички имаме различни представи за това важно и понякога дългоочаквано събитие. Но замисляли ли сме се какви са очакванията на фирменото ръководство от коледното парти, защо искат то да се проведе на определено място, по определен начин и в определено време? Дали прекомерното жужене около организацията на партито е безсмислено или точно обратно, крие дълбок смисъл и цели определен резултат? Истината е, че каквато и да е организацията и т.нар. дневен ред на събитието, целта винаги се върти около едно - служителите да се почувстват ценени, уважавани, сплотени и защо не малко поглезени.

Днес фирмените тържества са както мода, така и необходимост. Все повече хора, преди да изберат следващия си работодател, проучват по неформални канали какви са фирмената култура, управленският стил, каква е средната възраст на служителите, работното облекло, има ли въвеждащо обучение, организират ли се фирмени събития. По това дали се провеждат фирмени тържества може да се прецени не само доколко е успешен бизнесът на компанията, но и доколко тя оценява труда на служителите си.

Признание

Практиката показва, че служителите се чувстват най-мотивирани, когато виждат, че резултатът от работата им бива оценен и справедливо възнаграден. Понякога това става пряко, чрез лична благодарност или индивидуална парична награда, друг път косвено, чрез организиране на фирмени тържества или предоставяне на бонус за всички служители. Коледното парти е не само удобен повод да се направят малко разходи преди годишното приключване, но и прекрасна възможност компанията да демонстрира пред служителите си, че държи на тях и иска те да се чувстват добре, работейки именно за нея. Тук трябва да се подчертае, че ефектът от едно грандиозно коледно парти би бил нулев, ако служителите не са получавали своевременно оценка за работата си. За тях едно подобно събитие би било просто излишно разхищение и много шум за нищо.

Изграждане на екип

Освен благодарност за положения труд фирменото парти цели да събере на едно място всички служители, като ги постави, фигуративно казано, на една маса. Успешната работа в екип е възможна само ако между колегите съществува близост и доверие. А кое е по-подходящото място за изграждане на близки отношения между колеги освен фирменото парти? На всеки се е случвало на следващия ден да поздрави с усмивка колега, който досега е подминавал. Или да разбере, че един от най-мълчаливите колеги е цар на дансинга. Освен повече теми за разговор фирменото парти дава на служителите нов поглед към колегите и преоткриване на съществуващи взаимоотношения. Дава им сили да работят заедно до късно, отваря им врати за нови съвместни проекти, а защо не и приятелства.

Забавление

Няма причина коледното парти да не се разглежда и като един прекрасен повод всички да се откъснат от натовареното ежедневие и да се повеселят. Понякога, улавяйки настроенията на служителите си, компаниите оставят на заден план претоварените програми и само с малка организационна намеса оставят тържеството да се развие така, както служителите го искат.

Все пак, ако за служителите коледното парти е поредната веселба, за компанията то е изключително важно събитие, което трябва да бъде организирано и проведено по най-добрия начин. Влагат се много усилия и финансови ресурси, за да се постигне желаният резултат. Нерядко се търсят услугите на специализирани компании за организиране на събития. Измислят се игри, забавления, подготвят се презентации, речи. Ангажира се огромен ресурс от хора и време с една единствена цел - коледното парти да бъде наистина коледно и да постигне своите скрити цели.

 

автор: Биляна Иванова

Източник





{START_COUNTER}