Еленът Рудолф бил момиче

Любопитни факти около Коледа и традициите й
25 дек 2008 14:23,
24
Еленът Рудолф бил момиче
Снимка: Булфото

Въпреки че всички сме свикнали да празнуваме Бъдни вечер и Коледа и обичаме настроението и атмосферата на тези дни, много от нас нямат ясна представа откъде идват обичаите и традициите. Ето няколко любопитни факти за Коледа и традициите й, събрани от DW:

Названието Коледа (англ. Крисмас) например идва от староанглийски Christes Maesse или Christs Mass - Меса на Христос.

Името на Дядо Коледа или Санта Клос (Санта Клаус) идва от холандското име на св. Никола - Sint Nikolass, съкратено до "Sinterklass", което пък американците бързо превърнали в Санта Клос.

Празнуването на Коледа било забранено и се смятало за престъпление в Англия през XVII в. 

Първата коледна картичка е изобретена от англичанин през 1843 година. Като му омръзнало да пише специални писма до семейството си за празниците, бизнесменът Хенри Коулс решил, че с картичка поздравлението ще е по-просто и по-бързо. Идеята му бързо станала много популярна. 

Докато британчетата очакват Дядо Коледа да им донесе подаръци на Бъдни вечер, испанските деца получават подаръците си от Тримата влъхви.

В Италия малчуганите чакат Бефана - стара и добра вещица, германчетата чакат подаръци от специален ангел, наречен Кристкинд.

Исландчетата са се уредили най-добре - посещава ги не един, а 13 различни дядоколедовци.

Най-популярната коледна песен Jingle Bells първоначално е написана за Деня на благодарността. Композирана е от Джеймс Пиърпойнт през 1857 г. Отначало парчето се е казвало One Horse Open Sleigh ("Открита шейна с един кон").

Корените на традиционния коледен обяд с пуйка също е американски. Пуйката е била поднасяна като ястие в Деня на благодарността.

Традицията подаръците да се оставят в чорап идва от скандинавския фолклор. Според легендата практиката започнала, когато свети Николас - покровителят на децата - хвърлил торба с жълтици през комина на Бъдни вечер. Парите влезли в чорап, окачен над огъня да се суши.

Най-прочутият елен на планетата Рудолф всъщност е от женски пол. През това време на годината мъжките елени губят рогата си, а тъй като Рудолф все още е с рога, той биологично е момиче.

Друга стара традиция е украсяването на коледната елха със светлини. Тя се е зародила, когато преследваните християни започнали да поставят запалена свещ на прозорците си, често в дърво или растение, като знак, че там ще се казват молитви.

Традицията на яденето на коледни пирожки със смес от орехи, стафиди и подправки по Коледа датира от XVI в., когато хората вярвали, че пирожките ще им донесат късмет.

Във Великобритания за късмет слагат пара в коледния пудинг, докато перуанците си осигуряват късмет на Коледа и през следващата година, като носят яркосиньо бельо.

Първите коледни курабии са се появили във Великобритания през 1847 г. Те станали много популярни, след като сладкарите започнали да поставят любовни девизи в сладкишите.

Първото коледно дърво пристигнало във Великобритания чак през 1841 г., когато съпругът на кралица Виктория - германецът принц Алберт, поставил елха в замъка Уиндзор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
до 22 преди 12 години
Дооооооооооста след идването на Сакскобургите БПЦ минава към григорианския календар.Случва се през 1968 година.....
24
1
 
0
 
! Отговори
галя преди 14 години
ужашс! направо ужас!
23
1
 
0
 
! Отговори
гергин преди 15 години
***
22
1
 
0
 
! Отговори
gj, преди 15 години
бе номер 16 много со *** -дколкото знам от обща култура българите си празнуват т.нар Коледа или Рождество на 6 януари/7 януари до идването на Сакскобурготите и те го въвъждат да се празнува на 24 /25 декември и така като копираш от гугул поне анализирай малко...
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
защо Коледа на български се нарича така съм чувал 2 теории- първата колкото и странна да е идва от обичая да се колят прасета- от коля. Втората версия е, че идва от латински език от думата kalendae (календе), която означава първият ден на месеца.
20
1
 
0
 
! Отговори
galq преди 15 години
защо всички не се съблекат голи?!
19
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Я сички да се саблекът и давидим кой какъв пол е.
18
0
 
0
 
! Отговори
vali преди 15 години
От продълговатия гръбен мускул на еленчетата,известен още като рибици,става чудесна пастърма.Става и от бут,но не от там идва"еленски бут".Еленският бут е свински и се прави в гр.Елена.Нещо като -"турското кафе е виетнамско"
17
0
 
0
 
! Отговори
Весел преди 15 години
"...докато перуанците си осигуряват късмет на Коледа и през следващата година, като носят яркосиньо бельо"По една перуанка със сини прашки на всеки за празниците ;)Наздраве!
16
1
 
0
 
! Отговори
nonstop преди 15 години
Коледа е езически обичай и няма нищо общо с християнското Рождество Христово, което празнуваме. Просто сме си наивен народ и не задаваме правилните въпроси. И въпреки че не съм вярващ, винаги се дразня, когато някой не е способен да направи разлика. Ето какво излиза и в гугъл по темата, направо копирам:"За Колад, трети крал илирическиСлед Бладилий дойде трети крал на име Колад в годината от сътворението на света 4745 /763 преди Христa/. Той беше много нечестив, зъл, сластолюбив, блудник, суров и, просто да кажа, баща на всяка неправда, а най-много мъчител немилостив. Поради това сатаната го залюби и го постави отдясно на себе си, отдавайки му чест, достойна за делата му. Когато се смесиха с елините и римляните, иллирийците видяха, че те имат кумири и идоли и им се покланят. И Колад пожела да бъде бог и да му се покланят като на бог, а не като на крал. И роди два сина: името на първия бе Болг или Боу; и когато се роди първият му син Болг, заповяда на народа си по цялата негова земя да тържествува, сиреч да празнува в месец декември, 24 ден - да ядат и да пият и да пеят песни сиреч "Болг се роди, Коладе, тази вечер, Коладе", и прочие /словa/ повтарящи многократно и споменаващи името Колад. Даже и до днес има такъв празник у българите. Ако и да се покръстиха, българите не забравиха този дяволски обичай. След това Бог го уби с гръм и така измоли окаяната си душа."Честито Рождество!
15
1
 
0
 
! Отговори
Ime преди 15 години
А да...забравих да попитам...Какво по- точно трябва да е DW...Не че не можем да гадаем и напаснем нещо де, ама все пак...
14
1
 
0
 
! Отговори
Ime преди 15 години
"Корените на традиционния коледен обяд с пуйка ..."Откога в Бг имаме обичай да ядем пуйка на коледа...Преди 5 години заминах за чужбина и все още свинско ядяхме..."Названието Коледа (англ. Крисмас) например идва от староанглийски Christes Maesse или Christs Mass - Меса на Христос"Ъъъъ...нещо не схванах какво общо имат думите Коледа и Ctisthmas..."Традицията подаръците да се оставят в чорап идва от скандинавския фолклор."Абе аз знам добре какво показват рисуваните филмчета, ама традицията в България и до ден днешен ми се види подаръците да са опаковани под елхата...чорапи само при изкукалите сноби май- съм мяркал..."Традицията на яденето на коледни пирожки..."Абе защо единствените пирожки за които се сещам да съм ял в България са с мармалад или сирене и хич не се ядат по Коледа, освен ако не си излязъл донякъде и минавайки край баничарницата си усетил глад...Извинете ме, но или редакторът или репортерът са кръгли . Или и двамата. 1. Когато превеждате такива статии изрично се споменава, че става дума основно за чужди традиции.2. Ако не- то статиите не се превеждат дословно, а се ппроменят според случая...ако не се лъжа на редакторът затуй му викат така...
13
1
 
0
 
! Отговори
киро пора преди 15 години
И ПРАСЕТА НА МИЗЕТА -ТОВАЕ БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА ............А НЕ ОНАЗИ С ДЯДО КОЛЕДА КАДЕТО НИЕ ПРОБУТВАТ МРЪСНИТЕ КАПИТАЛИСТИ ОТ САЩ
12
0
 
0
 
! Отговори
vladko преди 15 години
neshto ne vie vqrna informaciqta koga padat rogata na elenite....samo da vi kaja che tochno sega elenite si imat roga skypi redaktori.....vesela koleda.....
11
1
 
0
 
! Отговори
Friki-friki преди 15 години
Гаджето на Дядо Коледа е Мери Крисмас! Видях ги! Целуваха се! Аре,стига сте ме зарибявали с разни кристмаси и санта клауси! Големи отворковци се извъдихте! Номер 3,блейко,много хубави ви го каза!
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
МНОГО ЯСНО ВСИЧКИ ХУБАВИ НЕЩА ИЛИ ХОРА СА ОТ ЖЕНСКИ РОД ИЛИ ПОЛ.
9
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
коледа идва от там че за коледа се колят прасета - коля-коледа
8
1
 
0
 
! Отговори
Дани преди 15 години
етимологията на думата коледа се свързва с празниците на зимното слънцестоене, много популярни в древността. На този празник славяните са почитали своя бог Коляда или Коленда-слънцето младенец. Кланяли са му се, за да порасте по-бързо и да се превърне напролет в благото пролетно слънце, което носи нов живот след дългата зима.
7
1
 
0
 
! Отговори
jonny преди 15 години
А и женският елен не се ли казваше кошута, или този е претърпял операция по смяна на пола.
6
1
 
0
 
! Отговори
jonny преди 15 години
Разбирам, че Крисмас идва от Christes, но откъде идва Коледа???