Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Коледното дърво сменило коледната пирамида

Коледното дърво сменило коледната пирамида

Нина НордНина Норд
Джедай
760495
Коледното дърво сменило коледната пирамида

Преди да се появи коледното дърво, главното коледно украшение на дома в Германия и северна Европа дълго време била коледната пирамида. Това било дървено съоръжение с пирамидална форма.

То се окичвало с растения, различни плодове и цветя. По-късно били добавени бисквити и други сладки изкушения, а още по-късно – свещи. След това дошъл моментът на стъклените играчки.

Смята се, че първите неукрасени коледни елхи са се появили в Германия през осми век. Първото споменаване за елха е свързано с монаха свети Бонифаций.

Той четял на друидите проповед за Рождеството и за да убеди всички, че дъбът не е свещено и неприкосновено дърво, той отсякъл един от растящите наблизо дъбове.

Когато отсеченият дъб падал, той повалил всички дървета по пътя си, освен една млада елха. Свети Бонифаций определил това като чудо и казал, че от този ден елхата е дървото на Исус Христос.

Коледното дърво сменило коледната пирамида

След този момент Рождество Христово в Германия започнало да се отбелязва с посаждането на млади елхи. През седемнадесети век елхата вече била разпространен атрибут на коледните празници в Германия и скандинавските страни.

По това време тя се украсявала освен с плодове, растения и лакомства, с цветя и фигури, изрязани от цветна хартия, както и с позлатени бижута и бучки захар.

Популярността на коледното дърво в Англия се дължи на мъжа на кралица Виктория, принц Алберт. През седемнадесети век немските емигранти пренесли традицията да се украсява коледна елха в Америка.

Традицията да се избира национален коледен химн се зародила още през десети век. Тогава под акомпанимента на звънчета се пеели празнични песни на улицата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest