понеделник, 3 декември 2007 г.

Историята на Дядо Коледа

Исках да напиша това още преди около 2 седмици, но както обикновено принудително се занимавах с нещо друго. Но това е друга тема.

Всеизвестно е, че на 24 Декември се празнува Бъдни вечер, а на 25 Коледа. Дядо Коледа оставя подаръците под елхата през нощта на 24 срещу 25 Декември. Пристига с шейна дърпана от елени и минава през комина. Оставя подаръци само на добрите и послушни дечица. Той е с червен костюм, бяла брата, черни ботуши и усмивка на лицето. Симпатично старче. В различните страни Коледа се празнува по различен начин, обаче как се ражда Коледа?



В различните страни добрият старец има различно име - Дядо Коледа, Дядо Мраз, Санта Клаус, Свети Николай...Всеки на определена възраст е научил жестоката истина, че белобрадия старец не съществува. Е да, днешния Дядо Коледа е измислен. През 270г. в едно богато семейство, някъде в днешна Турци се родило едно момче. Кръстили го Николай. За съжаление, детето останало сирак много малко. Отраснало в манастир. Явно това много му повлияло, защото на 17г. вече бил най-младият свещеник. Николай щедро раздавал семейното богатство на нуждаещите се. Най-щедър бил към децата. По-късно Николай бил ръкоположен за епископ. Шапката му, дългата дреха, бялата брада и червеното наметало се превърнали в негова запазена марка. След смъртта му през 343г. той бил провъзгласен за светец. Образът на свети Николай се свързва с щедростта и добротата и той се смята за първообраз на съвременния Дядо Коледа.

Какво ли не е дошло от Америка. И съвременният Дядо Коледа идва от там.
* През 1822г. един зъболекар от Ню Йорк на име Клемант Кларк Мур пише поемата "Разказ за посещението на свети Николай". Приказката е подарък за децата му. В творбата си Мур описал Дядо Коледа като закръглено джудже, което идва с шейна от Севера, дърпана от осем елена. В дните преди Коледа той ходил от покрив на покрив, тихичко се спускал по комина, за да влезе в домовете и да остави подарък на децата във висящите до камината чорапи.
* През 1823г. Мур публикува произведението си в местен вестник като променя името на "Ноще преди Коледа". Поемата става много бързо популярна не само в Америка, но и в Европа.
* През 1841г. търговецът Паркинсън наел човек и го облякъл като Санта Клаус (така наричат американците Дядо Коледа). Това било с цел да привлече клиенти.
* 1863г. В празничното издание на "Харпърс Магазин" публикували картинки на карикатуриста Томас Наст. Той нарисувал стареца,с човешки ръст, бяла брада, закръглено тяло и дрехи от червен сатен, шапка със заострен връх, обувки с обли върхове и бял колан. Домът на Дядо Коледа бил малка работилница за играчки на Северния полюс.
* През 1885г. Луи Пранг издал картичка, на която бил нарисуван Санта Клаус в червен костюм
* През 1927г. вестник "Ню Йорк таймс" описва Дядо Коледа “Пред младите жители на Ню Йорк застанал Санта Клаус с внушителен ръст, червена мантия, шапка и бели бакенбарди, на гърба с чувал, пълен с подаръци, с червен нос и гъсти вежди."
* През 1931г. художника на "кока-кола" Хадън Сандблъм започва да рисува за рекламната кампания "Санта Клаус също пие Кока-кола". Няма нущо ново в образа на добрия старец, но го прави световно известен

2 коментара:

tonisoko каза...

Дядо Коледа....Нали Коледа е "ТЯ", пък дядо.... Така или инак е Санта Клаус.. Моята внучка, която миналата година беше на две и половиван години, не си обясняваше Дядо Коледа и му казваше Дядо Кольо. Като чета историята и "Кой е дядо Коледа?" Вероятно тя най-правилно е казала - от Николай- Кольо. Според мен трябва да му казваме и ние Санта Клаус, защото той не е български герой, или пък Дядо Кольо...:)

antihristo каза...

Коледа има косвена връзка с Рождество Христово. Според българската (и църковна) традиция до Рождество има пости. Думата КОЛЕДА означава деня, в който се КОЛИ прасе, защото са свършили постите. В Ямболско Казват: "Заповядайте на КОЛЕДА...еди кога си" (не задължително на 25-ти)...и им помагате при КОЛЕНЕТО на прасето. Ако това има някаква връзка с "добрия старец", тя е в цвета на дрехите му. Не е коректно да го наричаме КОЛЕДА, дори само защото думата е в ЖЕНСКИ род. Останалото са търговски глупости...