петък, 14 декември 2007 г.

Историята на коледното дърво а.к.а. елхата

От както се помна любим момент, от коледните празници, ми е украсяването на елхата. Както всяко дете и аз много се забавлявам докато я украсявам. В момента моита още не е украсена, но мисля утре вече да я окича с разноцветни герлянди, красиви топки и разни там други джунджурийки.



И такаа.. историята на коледното дърво е мнооого интересна и много древна:)
* Първо в древен египет е имало един обичай, при който домът се украсявалс палмови клонки. Това символизирало триумфа на живота над смъртта. Украсявало се при настъпването на зимното слънцестоене.
* Римляните пък украсявали домовете си с дръвчета със свещи. Разменя ли си също подараци. И всичко това в чест на бог Сатурн.
* През късното средновековие германците и скандинавците правели нещо много интересно по време на коледните празници. Те поставяли зелени разстенияв домовете си или точна на входната врата. Така символизирали надеждата си за идването на пролетта и карая на студената зима
* Украсяването на елхата започва в Германия. Според една легенда някаде около 1500г. докато вървял през гората, Мартин Лутер видял как звездите блещукат между клоните на покритите със сняг дървета. Занесал една малка елхичка в дома си и я украсил със свещи. Така споделил видяното със семейството си.
* Коледната елха идва в Англия когата кралица Виктория се жени за германския принц Алберт. През 1841 той украсява елхата в замъка за да му напомна ня дома
* Младите дами прекарвали много часове в изработването и декорацията на топки за елхата. През 1850г. различни фабрики започнали да изработват различни стъклени топки и хартиени герлянди.
* По същото време започнало и навлизането на елхата и в други европейски страни.
* През 18в. в САЩ хесиански неамни войници пренесли традицията за Коледното дърво.
* С развитието на технологийте започва и производството на изкуствените елхи. Сещате се - първо в Германия ;)

От 2-3 години сме с изкуствена елха. Хубавото е че всяка година по всяко време си имаме елха. Изглежда добре. 1 борче на година е спасено:) Но много ми липсва миризмата на истинското дърво. Има решение! Някоко клончета от истинско дърво и ето я миризмата:)

Няма коментари: