Календар, Традиции

Коледа

Много празници ни налегнаха, българинът си прибра корема, но масата - не! Не си прибра и вересиите и затова сега диша на честна дума. Вече съм доста разколебан дали да я посрещаме тази Нова година, или да поканим някоя по-стара, щото и без туй сме й свикнали. От тази какво можем да очакваме? Освен да продължи до следващата, а ние да се разпилеем по пътя...
Ослушвате ли се за коледари? Идат! Много трябва да внимавате как ще ги дарите, защото ако не ви харесат подаръците - стават люти като профсъюзите.
Последният от “лютите” си тръгва, нарамил пътната ви врата. Така оставате отворени за Европа, но разградени за комшиите.
В европейските страни се опитват да се противопоставят на триединството “Дядо Коледа, пуйка, елха”. От това триединство нашенецът предпочита средното, което е с пера и след празника дълго се дояжда.
Впрочем за втори път пуешкото семейство се проявява като “скандалджийско” в световната история. За първи път това става в родната им страна, но там главният екшън-герой се явява съпругът - надутият пуяк.
През 1782 след големи спорове белоглавият орел е избран за символ на САЩ. И наистина този граблив хищник като че е създаден за символ - представителен, зорък, с големи нокти. Любопитно е обаче, че сред конкурентите за хералдически образ е бил и пуякът. Шансовете на пуяка да стане символ на държавата не били малки - нито по навици, нито по външност. Ето кой е бил главният аргумент за него: “Това е най-американската птица. Нито едно животно не е играло такава голяма роля при формирането на нацията като пуяка!”
Като гледам нашия си хал, възможно е да пламне голям спор кой ни е формирал - врабчетата или гугутките?
След като опоскахме пуяка в световен мащаб, ще трябва да се захванем с елхата.
В Германия вратите на къщите се украсяват с венчета от елхови клонки, а коледните елхи се кичат на 24 сутринта. И знаете ли колко пуритански изглежда елхата - накичена е само с червени ябълки и свещички.
В Южна Европа централно място заемат яслите.
В Италия църквите се съревновават по изобретателност и през седмицата преди празника семействата правят обиколка на яслите.
В Испания каталунските ясли, заобиколени от традиционни фигурки, все още заемат важно място.
В Португалия яслите са отстъпили място на елхата и Св. Никола, натоварен с подаръци.
В Гърция коледната елха е заменена от традиционния “кораб”, особено в градовете.
Но елха без подаръци си е голо дърво!
Всички деца в Европа могат да се надяват на коледен подарък. Но той не винаги им се носи от подпийнал мъж с бяла брада, облечен в червено наметало.
В Германия подаръците се носят от малкия Исус и само в отделни семейства от Дядо Коледа.
В Испания подаръците се дават на 24 вечерта.
За подаръци в България ще се надяваме на Международния валутен фонд, а някои по-чевръсти - от разхлабеното внимание на продавачите.
Отделно, които не ги болят краката, да стават и да коледуват. Народът ни е добър, ще ги дари я с ошаф, я с кравайче. И без този номер - портата на гръб. Колкото дадат - толкова!
През празниците не замеряйте, както някога по врабчетата, за да ги печете на керемида, а дръжте пуйка за опаш или гукайте меломазно на прасенцата.
...И знайте, че винаги можете да разчитате на гибелната страст на двата продукта - киселото зеле!
Цаньо Сърнев
Изпратено на 12/22/2003 от Анонимен. Прочетено 7952 пъти.



за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2024 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел



8/22/2013
Кръщене

7/11/2013
Илинден 20.07.2013

12/5/2012
Никулден

11/9/2012
Празници през месец Ноември

4/11/2012
Пожелания за Великден

1. Именни дни (66426)

2. Вашият имен ден (43580)

3. Как се празнуват Коледа и Нова година по света? (33604)

4. Направете красиви великденски яйца (31973)

5. Пригответе за Великден нещо бързо и вкусно (27140)

Правенето на сурвачка – цяла магия

Именни дни

Полезни съвети за дрехите

Защо булките тачат Спасовден

Как се празнуват Коледа и Нова година по света?