Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Гадаене»Как да гадаете по Коледната трапеза

Как да гадаете по Коледната трапеза

Коледа

Коледният ден е свързан и с различни гадания и предсказания за бъдещето. Бъдни вечер е тази част от празниците, която носи най-богата обредност. Много е важно цялото семейство да седне рано на масата, за да узреят рано житата.

Традиционно софрата е ниска и преди да се сложат ястията, се слага слама. Върху нея се застила традиционната покривка - месал, на която се реди трапезата. Никой не трябва да става от масата, за да не стават квачките от яйцата си. Само на стопанина на къщата е позволено да става, разкрива етнографът Десислава Божидарова.

Трапезата е изключително тържествена на този празник. Трябва да има от всичко върху нея - задължително чесън и орехи. Орехите предсказват здравето на всеки член от семейството. Ако вътрешността му е пълна, болестите ще го забравят през новата година.

Хлябът е много важен. Месят се три вида хляб. Първият е посветен на самия празник - кръгла пита, изрисувана с кръст, цветя и кръгове. Вторият хляб е посветен на селското стопанство, затова и пластичната украса по него пресъздава различни етапи от селскостопанския живот. Третия хляб е за коледарите, така наречения Коледарски кравай.

Коледна трапеза

В празничната вечер стопанинът разчупва хляба и дава по едно парче на всеки, като едно парче се оставя за къщата. То се слага под иконата. Поверието гласи, че момите трябва да скрият къшей от хляба под възглавницата си и през нощта ще сънуват момъкът, за който ще се оженят.

Много важна част от ритуала на Бъдни вечер е и хвърлянето в огнището на предварително приготвена дъбова шума от коледарчетата.

Когато я хвърлят, те изричат пожелания за плодородие. Накрая на ритуала стопанката дарява децата със сушени плодове, орехи и кравайчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest