Как да създадете коледно настроение...

10 nachina kak da naprawite koleden duh u doma

Здравейте! Коледа наближава и това е прекрасно. Проблемът е, че с наближаване на празника все повече ни обзема паника поради липсата на време и увеличаване на разходите. Важно е в днешното забързано ежедневие да намерим начин да отпразнуваме празниците, така, че да отговарят на бюджета и графика ни. За да получите прекрасна коледна атмосфера има няколко неща, които можете да направите, за да предадете на домът повече уют и коледен дух.

По-долу са представени няколко идеи за бързи и прости начини да добавите прекрасен празничен вид и усещане в дома си и истински да се насладите на зимния сезон.

1. Спазвайте задължителната коледната традиция

Не може да имате коледен дух без коледна елха, виснало чорапче, коледен венец и гирлянд като борови клонки. Цвета и размера са според вашето желание – изобилието е голямо, но наистина са необходими.

2. Използвайте празнични прибори, салфетки и аксесоари за Коледа през целия декември.

В днешното изобилие се предлагат всевъзможни евтини аксесоари за масата, които купувате веднъж и ползвате с години. Дребнички са, но носят много настроение и празничен дух. Всяка година може да добавяте по още малко към своята коледна колекция за трапезата и ще видите как в един момент ще направите коледно пиршество без сътресения в бюджета (тази година-покривка, догодина – коледни чинии, а след две години – красив свещник и т.н). Важното е от самото начало да следвате една обща идея за крайната визия на трапезата.

koledni pribori

3. Панделки

Панделките са лесен и по-евтин начин да украсим дома за Коледа. Предлагат се в магазините за левче, а ако имате плат може сами да си ги направите с желания от вас размер – може да придадете и обем като по края на лентата обшиете с тънка тел (предлага се в Джъмбо). С панделките може да вържете пердета, облегалките на столовете, венци, парапетите на стълбите и каквото се сетите. Единствено се съобразете с вашата схема за декориране и избор на цветове. Не е нужно да се придържате към традиционното зелено с червено. Може да изберете сребро или злато, а защо не синьо ако атмосферата в дома ви го позволява.

4. Пуснете коледна музика.

Какво е коледа без коледни песни. Знам коментарите, колко са втръснали на хората, но наистина създават коледна атмосфера и настроение. Колко да са омръзнали като се слушат само един месец в годината? Особено когато украсявате, месите коледни сладки или приготвяте ястията за трапезата на Бъдни Вечер, коледната музика е задължителна. Ако имате деца, пейте с тях детските коледни песнички и няма да разберете кога внезапно ще нахлуят коледните ви спомени как тъпчете около елхата и чакате подаръците си. Дори аромата на кухнята на мама ще достигне до Вас. А, спазвайки тези лесни начини за коледно настроение всяка година ще създадете ваша семейна коледна традиция, която винаги ще връща детето ви у дома колкото и далече да е отишло.

5. Коледни филми с чаша горещ шоколад

Това са дребните неща, които създават много семеен уют и събират семейството заедно за час и половина – два. Ако не сте фенове на класиката, не се оправдавайте – има много нови коледни филми, които си заслужава да се изгледат поне пет пъти ( за затвърждаване на видяното). Затова, официално обявявам коледния филмов маратон за открит😊

6. Изключете осветлението

Да, правилно прочетохте! Е, нямам предвид да се спъвате в мебелите, но приглушената светлина определено я свързвам с коледен дух. Подредете щедро количество свещи навсякъде – на трапезата, за холната масичка, на скриновете. Ако имате камина – запалете я.

Внимание – винаги бъдете нащрек и в стаята, в която сте запалили свещите. Сложете ги на места, които са по недостъпни за децата и където не може да подпалите някой предмет.

7. Добавете коледни елементи от природата около Вас

Огледайте се около вас. Пълно е с безплатна украса. Борови клонки, шишарки, резен от портокал (добре изсушен), няколко цели ореха, панделка и вашето творческо въображение могат да направят чудеса.

8. Добавете малко блясък и светлинки

Коледа без блясък – не е добре. Украсете доколкото ви позволява бюджета. Светлинките не са евтини, но създават много коледно настроение – не само на вас, но и на съседите.

koledni swetlinki

9. Коледните сладки

Няма по вълшебен момент от събраното около масата семейство, което меси и украсява коледни сладки. Не бъдете перфекционисти – няма значение колко красиви са станали бисквитките. Важното е, че за децата украсените  от тях сладки ще са безценни, а усмивките им ще са огромни. А спомняте ли си кога коледните сладки са най-вкусни? Ще Ви припомня – когато мама ги извади горещи от фурната.

Разбира се, ако не ви се приготвят сладки, винаги можете да купите дребни вкусотийки да ги поставите на няколко места в дома ви.

Ако чакате гости може да си поиграете и да вържете бонбони по коледния венец на вратата. Когато дойдат приятелите ви или когато си тръгват(по ваша преценка) може да отрежете по бонбонче от венеца и да ги изненадате приятно.

10. Създавайте семейни традиции и незабравими спомени

Замисляли ли сте се защо толкова много хора по света обичат Коледа? Това е времето, което ни връща отново в детството всяка година. Всеки  помни определени приятни мигове от детските си коледни спомени, които са били традиция за семейството.

Време е вие да създадете вашата семейна традиция! Така както искате да остане в спомените на децата ви. Защото всяка Коледа тези спомени ще нахлуват в главата им и ще ги връщат у дома. Няма да помнят подаръците, ще помнят усещането, атмосферата и уюта.

Представете си го – вече всичко сте украсили, пускате тихо коледна музика; приготвяте коледните сладки – всичко ухае на Коледа; правите какао в коледни чаши и събирате семейството на дивана на коледно филмче.  А щом свърши се захващате с опаковането на подаръците. Ето това е коледно настроение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *